FAQ / UKK

FAQ / UKK *) eli sivu koulutukseen liittyville kysymyksille ja vastauksille. Kerätään niitä jatkossa - koulutuksen aikana - yhteisesti avoimeen muistioon. Osallistu myös vastaamiseen:)
 • Kysymys: Mitä tvt*) perustaitoja oppijoilla pitäisi olla, jotta voi osallistua koulutukseen?
  Vastaus
  : Perustaidot tietokoneen ja netin käytössä riittävät. Tarkoitushan on opetella sosiaalisen median käyttöä, alusta alkaen. Koulutuksen toteutus - kokonaan etänä ja verkossa - varmaan asettaa omat haasteensa (sekä kouluttajille että osallistujille). Yleensä Adobe Connectin (AC-verkkokousjärjestelmän) käyttö onnistuu kyllä ensikertalaiseltakin. Oma kuulokemikki tulee olla ja koneen ääniasetukset on hyvä laittaa ennakkoon kuntoon mutta harjoittelemme kyllä asiaa.
 • Kysymys: Miten koulutus toteutetaan, onko joitain tiettyjä ajankohtia, jotka tulee varata kalenteriin ja jolloin on oltava läsnä jossain tietyssä paikassa (fyysisessä tai verkossa)?
  Vastaus
  : Olemme päättäneet Verpaalissa kokeilla toteuttaa mahdollisimman "osallistujaystävällisen" ja joustavan koulutuksen. Alussa ja lopussa järjestettävät Adobe Connect -verkkokokousjärjestelmällä toteutettavat webinaarit ovat suositeltavia osallistua mutta eivät kuitenkaan pakollisia. Ne kaikki myös tallennetaan, jolloin ne voi katsoa jälkikäteen. Ohjausaikoja järjestetään aika lailla tarpeiden ja toiveiden mukaan, harjoitustehtäviin liittyen. Vertaistukeen kannustetaan, niin ikään verkossa.
 • Kysymys: Millaisia kustannuksia koulutuksesta osallistujalle aiheutuu?
  Vastaus
  : Koska matkustuskustannuksia ei tule, ainoat kustannukset syntyvät oikeastaan netin käytöstä ja verkkokokouksissa tarvittavasta kuulokemikrofonin hankinnasta. Web-kamera on myös hyödyllinen ja suositeltavakin hankinta, mutta ei välttämätön.
 • Kysymys: Mitä teknisiä ominaisuuksia koulutukseen osallistuminen edellyttää tietokoneelta? Tarvitsenko esim. web-kameran?
  Vastaus
  : Tarvitset suht tehokkaan tietokoneen ja nettiyhteyden. Käytämme ja opettelemme sosiaalisen median palveluja, joista kaikkein uusimmat (esim. Google+) saattavat edellyttää esim. nettiselaimen päivitystä. Jos aiot osallistua koulutukseen työkoneeltasi, oppilaitoksen IT-tuki päivittää koneesi tarvittessa. Adobe Connect -verkkokousjärjestelmää varten tarvitset kuulokemikrofonin (USB-kuulokemikki toimii varmimmin). Varmista, että koneellasi on äänikortti, jotta voit kuunnella ja itse puhua. Kuten edellä, web-kamera on kiva lisä muttei välttämätön.
 • Kysymys: Työskentelen opettajana ammattikorkeakoulussa, voinko osallistua tähän koulutukseen?
  Vastaus
  : Verpaali on osa Opening-hanketta. Se on opetushallituksen rahoittama hanke, jonka kohderyhmänä on ammatillisen perus- ja aikuiskoulutuksen, sekä yleissivistävän koulutuksen opettajat ja tukihenkilöt. Siispä hankkeen näkökulmasta et kuulu kohderyhmäämme - vaikka asiantuntijuuden jakamisen ja verkostoitumisen näkökulmasta varmaan hyvinkin:) (Sopiiko, että palaan asiaan ilmoittautumismäärän selvittyä ma 1.11. jälkeen?)
 • Alussa mainitun avoimen muistion sijaan kysymyksiä on esitetty ja niihin myös vastattu blogipostausten kommenttina. 


*) FAQ = Frequently Asked Questions, UKK = Usein Kysytyt Kysymykset*tvt = tieto- ja viestintätekniikka